Pixel in the community kitchen - Linz

Pixel in der Volksküche - Linz

  

The Pixel in der Volksküche was located in the Altstadt Ost (the old eastern part of the city), in the building of a former communal kitchen. In 1887 a coal warehouse was turned into a soup kitchen for the poor. It was continuously enlarged until the First World War when it became financially impossible to keep it open. The kitchen was taken over by the city, reopened in 1927, and remained operational  until  1968  when  it  finally  closed  and  was converted  into  an  office  building  for  the  city’s  power company. In recent years the building houses a center for  architecture  and  an  art  gallery,  and another present use as a pixel.

 

The mechanically controlled bed that can move and be concealed behind panels is a more elusive social and historical statement than similar design gestures in other pixels. Adapted with the "traditional building material" from Upper Austria "Eternit" it demonstrates the unique flexibility of this material and its ability to innovate.

 

The pixel attempts to refer to the past and its simplicity through the extensive use of fiber-cement boards, but the resulting white abstract spaces and its contemporary look connect it more to its present neighbors than its interesting past.