Pixel in the textile passage – Linz

Pixel in der  Textilpassage 

 

was located in the heart of the oldest part of Linz in a idyllic inner courtyard close to the Pfarrplatz. Situated inside a small courtyard, this building was a horse stable which in the nineteenth century was changed into a textile workshop. That remained its function until its pixel transformation. The theme of ‘textiles’ was  central  to  its  design,  with  heavy  textiles,  suspended from wood, MDF and steel cables.

 

In architectural terms it was remarkable above all for the playful use it made of the vertical dimension:

 

Living, sleeping and, last but not least, playing was assigned on four different levels. The room was dominated by a floating island offering storage space, seating furniture and a bed for the night. The island also gave access to adjoining Nimmerland (Neverland), a small room so low it was almost impossible for fully grown people to stand upright in it. This room was specially conceived for children and/or the eternal child in us.

 

The neighbouring art gallery kept the Pixel supplied with artworks from its collection.